Projekt-MountainHER-predstavljen-od-strane-Lokalne-razvojne-agencije-Pins-na-16.-Danima-malina-u-Općini-Skrad-

Projekt MountainHER predstavljen od strane Lokalne razvojne agencije Pins na 16. Danima malina u Općini Skrad

Dana 29.06. projekt MountainHER predstavljen je od strane Lokalne razvojne agencije Pins na 16. Danima malina u Općini Skrad kao izvrstan primjer inovativnog pristupa ruralnom razvoju i očuvanju kulturne baštine

MountainHER je inicijativa usmjerena na osnaživanje žena u planinskim područjima, promicanje održivog razvoja i poticanje ekonomskog rasta kroz očuvanje tradicionalnog znanja i vještina.

Kontekst i ciljevi projekta MountainHER
MountainHER je projekt pokrenut s ciljem rješavanja specifičnih izazova s kojima se suočavaju žene u planinskim regijama. Ovi izazovi uključuju ograničen pristup tržištu rada, nedostatak podrške za poduzetništvo i očuvanje kulturnih tradicija koje su često na rubu zaborava. Cilj projekta je pružiti edukaciju, resurse i mrežu podrške za žene kako bi mogle pokrenuti vlastite poslovne inicijative temeljene na lokalnim tradicijama i resursima.

Posebna pažnja u projektu posvećena je uzgoju ječma i pšenice, kao i proizvodnji raznih proizvoda od tih žitarica. Ove tradicionalne kulture imaju duboko ukorijenjenu povijest u planinskim područjima i predstavljaju ključne sastojke lokalne prehrane i kulture. Kroz projekt MountainHER, žene uče kako modernizirati metode uzgoja, povećati produktivnost i razviti nove, tržišno atraktivne proizvode kao što su kruh, peciva i domaće žitarice.

Prezentacija na Danima malina
Dani malina u Općini Skrad, održani ove godine po šesnaesti put, postali su značajan događaj koji privlači posjetitelje iz cijele regije. Ovaj događaj pruža savršenu platformu za predstavljanje projekta MountainHER zbog svog fokusa na lokalne proizvode, tradiciju i zajednicu.

Na ovogodišnjim Danima malina, posjetitelji su imali priliku upoznati se s raznim aspektima projekta MountainHER kroz raznovrsne aktivnosti i prezentacije. Na štandu MountainHER-a, posjetitelji su mogli vidjeti i kupiti proizvode koje su izradile žene uključene u projekt, poput ručno izrađenih suvenira i domaćeg džema od malina.

Radionice i predavanja
Kao dio prezentacije projekta, organizirane su radionice na kojima su žene iz lokalne zajednice dijelile svoja iskustva i znanja stečena kroz sudjelovanje u projektu. Ove radionice obuhvaćale su teme kao što su izrada tradicionalnih rukotvorina, uzgoj i prerada malina te osnove poduzetništva. Posebno je istaknuto kako MountainHER pomaže ženama da prepoznaju vrijednost svojih vještina i tradicija te ih uspješno plasiraju na tržište.

Udruga Snaga Gorja bila je također ključni partner u organizaciji radionica. Njihovi članovi su vodili razne aktivnosti gdje su sudionici mogli naučiti kako pripremiti tradicionalne specijalitete. Poseban naglasak na radionicama stavljen je na proizvode od ječma i pšenice, omogućujući sudionicima da nauče i moderne i tradicionalne tehnike obrade tih važnih žitarica. Kroz ove radionice, udruga je prenijela važno znanje mlađim generacijama i potaknula interes za očuvanje kulturne baštine.

Zaključak
Prezentacija projekta MountainHER na 16. Danima malina u Općini Skrad pokazala je kako sinergija tradicije, inovacije i zajedničkog napora može rezultirati održivim razvojem i osnaživanjem žena. Projekt ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju regije, već i očuvanju kulturne baštine te stvara mrežu podrške za žene koje se često suočavaju s brojnim izazovima. Dani malina bili su idealna prilika za predstavljanje ovog projekta široj javnosti i poticanje drugih na slične inicijative u njihovim zajednicama.